Верховна Рада ухвалила закон про оподаткування резидентів «Дія Сіті»

Верховна Рада 14 грудня ухвалила законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу «щодо стимулювання розвитку цифрової економіки», який передбачає оподаткування компаній-резидентів «Дія Сіті».

За документ проголосували 285 народних депутатів, проти двоє, утрималися 67, 19 не голосували. Представники фракцій і депутатських груп проголосували так:

  • «Слуга народу» – 222 за, один проти
  • «Опозиційна платформа – За життя» – один за, один проти, 18 утрималися
  • «Європейська солідарність» – 26 утрималися
  • «Батьківщина» – 15 утрималися
  • «За майбутнє» – 15 за
  • «Голос» – 15 за, двоє утрималися
  • «Довіра» – 19 за
  • Позафракційні – 13 за, шестеро утрималися

Законопроєкт ініціювала група народних депутатів, переважно від «Слуги народу». Згідно з їхньою пояснювальною запискою, він спрямований на «на надання податкових стимулів ІТ-індустрії».

Він передбачає запровадження низки заходів, у тому числі спеціального режиму оподаткування ІТ-компаній – резидентів проєкту «Дія Сіті», які відповідатимуть прописаним у ньому вимогам.

Читайте також: У ДМС розповіли про кількість ІТ-фахівців у цьому державному органі

«Спеціальний режим оподаткування резидентів Дія Сіті передбачає можливість переходу ними на оподаткування податком на прибуток підприємств за особливими умовами, що передбачають ставку податку у розмірі 9% та оподаткування лише низки операцій», – йдеться в записці.

Закон також передбачає спеціальний режим оподаткування доходів фахівців резидентів «Дії Сіті», що працюють за гіг-контрактами.

Читайте також: Фейкові «Дії» та підроблені сертифікати про вакцинацію. Чому не працює «держава в смартфоні»?

Як очікують автори законопроєкту, впровадження передбачених заходів протягом 2021-2022 років дозволить сторити близько 80 тисяч новиз робочих місць. До 2025 року очікується «зростання ринку креативної індустрії до 11,8 мільярда доларів США».

Верховна Рада ухвалила документ у першому читанні 2 червня.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

Ще новини

Leave a Comment